Bravida Finland uusi Iiris-keskuksen automaation

Automaation uusimisessa kiinteistön toimivuus ja käyttökatkot ovat avainasemassa. Talotekniikka on sitä onnistuneempi, mitä vähemmän se aiheuttaa häiriöitä kiinteistön käyttäjille. Hyvä talotekniikka ja sen automaatio ovat lisäksi terveen kiinteistön elinehto. Bravida uusi Iiris-keskuksen automaation, kun vanha järjestelmä tuli tiensä päähän.

Uutiset

Bravida Finland toteutti Iiris-keskukseen automaation. ”Kiinteistö on alun perin rakennettu näkövammaisjärjestöjen ja -toimijoiden tilatarpeisiin, mutta nyttemmin kiinteistössä toimii näkövammaistoimijoiden lisäksi mm. erilaisia sosiaali- ja terveysalan yhteisöjä ja yrityksiä”, kertoo Iiris-keskuksen tekninen isännöitsijä Timo Juurikoski. Kokoa rakennuksella on 23 917 neliömetriä ja Bravida aloitti työt saneerauksessa syksyllä 2023. Iiriksessä Bravida uusi automaatiojärjestelmän DEOS:illa sillä vanha järjestelmä tuli elinkaarensa päähän. Tämä tarkoittaa, että kohteeseen laitejärjestelmälle tehtiin uudet suunnitelmat, jonka jälkeen tehtiin ohjelmat ja valvomografiikat. Tämän jälkeen laitteet voitiin uusia.

Laitteet uusittiin yksitellen, minkä avulla varmistettiin mahdollisimman lyhyet käyttökatkot kiinteistössä. Järjestelmät räätälöidään kiinteistöihin aina tapauskohtaisesti, jolloin se palvelee kutakin kiinteistöä parhaalla mahdollisella tavalla. Näin oli myös Iiris-keskuksen kohdalla. ”Iiris-keskuksen tilat palvelevat laajasti erilaisia toimintoja, joihin tulee tuottaa toimijoiden tarpeet täyttävää sisäilmaa. Esimerkiksi tämä loi omat haasteensa automaatiosaneeraukselle”, Juurikoski sanoo.

Iiriksen saneerauksessa myös ilmamääräsäätimien takaisinkytkentätiedot liitettiin automaatioon, mitä kiinteistössä ei ole tehty aiemmin. Ilmamääräsäätimien takaisinkytkentätietojen avulla voidaan tarkastella kohteen ilmanvaihdon toimivuutta. ”Automaatio on tärkeässä osassa hyvän sisäilmaston mahdollistamisessa. Esimerkiksi jos ilma kiinteistössä tuntuu tunkkaiselta, voimme tarkistaa, että ilmanvaihto toimii oikein”, automaation yksikönpäällikkö Tapani Siltanen kertoo.

Tärkeää Iiriksessä on asiakkaiden turvallisuus. Kun automaatiosaneeraus siirtyi vaiheeseen, jossa työskenneltiin asiakkaiden kanssa samoissa tiloissa, oli ensisijaisen tärkeää tehdä työskentely-ympäristö turvalliseksi kaikille tiloissa liikkujille. ”Suunnittelimme huolellisesti työmme niin, että kiinteistö pysyi toiminnassa ja erityisesti näkövammaisilla asiakkailla oli turvallista liikkua tiloissa. Kävimme hyvää vuoropuhelua Iiriksen kanssa siitä, millaisilla tavoilla etsimme projektin aikana oikeat ratkaisut tilan pitämiseksi turvallisena koko ajan”, kuvailee Bravidan projekti-insinööri Petteri Stedt.

Bravida on tehnyt sopimuksen projektista kiinteistöosakeyhtiö Iiriksen kanssa ja työt valmistuivat kesäkuussa 2024.

Lisätietoja:

Tapani Siltanen
Yksikönpäällikkö

tapani.siltanen@bravida.fi
+358 40 835 9003